Women & Girls Go Digital - Μέρος 2ο Μεγαλύτερα οφέλη για τις γυναίκες στην τεχνολογία

technology2-vunqs

Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων των γυναικών στην ελληνική κοινωνία και ο ρόλος τους στον τομέα της τεχνολογίας είναι σήμερα πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα. Παρόλο που η τεχνολογία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας την τελευταία δεκαετία, οι γυναίκες παραμένουν σε μειονεκτική θέση με χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και λιγότερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι τα επαγγέλματα στο χώρο της τεχνολογίας είναι «ανδρικά». Ότι είναι ένας τομέας που δεν θα τις δεχτεί ή δεν θα τις αφομοιώσει, δεν θα είναι ικανοποιημένες ή δεν θα έχουν μια επιτυχημένη καριέρα. Αντίθετα. Σύμφωνα με τη Neelie Kroes, αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής και υπεύθυνης για τη διαδικτυακή ατζέντα, στις μέρες μας ο χώρος των επαγγελμάτων τεχνολογίας περιλαμβάνει όλα αυτά που αποζητάμε από ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Ομαδική εργασία (teamwork), δημιουργικότητα, ανταμοιβές και οφέλη που δεν είναι μόνο οικονομικά. Βάσει ερευνών που έχουν διεξαχθεί, φαίνεται ότι οι γυναίκες που απασχολούνται στο χώρο της τεχνολογίας κερδίζουν κατά μέσο όρο 9% περισσότερο συγκριτικά με άλλους τομείς. Και οι γυναίκες που ηγούνται εταιριών τεχνολογίας έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερα έσοδα.

Τελικά για ποιό λόγο οι γυναίκες δεν ασχολούνται με την τεχνολογία?

Ζήτησα από μια γυναίκα που έχει σπουδάσει πληροφορική και είναι σήμερα στέλεχος εταιρίας συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού με εξειδίκευση στο ΙΤ, να μας μιλήσει για το θέμα αυτό.

Είσαι η από τις ελάχιστες γυναίκες που γνωρίζω που έχει σπουδάσει πληροφορική. Πως συνέβη αυτό; σε παρότρυνε κάποιος από την οικογένεια σου; Στην πραγματικότητα, όταν επέλεξα να σπουδάσω Πληροφορική, δεν είχα ιδέα πού ακριβώς πήγαινα. Η επιλογή μου βασίστηκε στο γεγονός ότι είχε πολύ καλές προοπτικές ο κλάδος και ότι μπορούσα να τα καταφέρω. Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος είχε και εξακολουθεί να έχει πολύ καλές προοπτικές, όσον αφορά τα θέματα της απασχόλησης και της εξέλιξης. Ακόμα κι αν δεν είναι το πάθος σου, υπάρχουν τόσες επιλογές που σίγουρα θα βρεθεί κάποια να σε ικανοποιεί. Πλέον η κατεύθυνση δεν είναι μονοδιάστατη. Η τεχνολογία μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες επιστήμες φέροντας καινοτόμα αποτελέσματα, όπως marketing, οικονομικά, εκπαίδευση.

Σκεφτόμενη το αντικείμενο της τεχνολογίας/πληροφορικής αναρωτιέμαι που μπορεί να σπουδάσει κανείς και αν υπάρχουν ιδιωτικές σχολές με αυτό το αντικείμενο Αν πραγματικά το θέλεις, υπάρχουν πλέον αρκετές σχολές και επιλογές, ανάλογα μα τις δυνατότητές σου. Σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλες τις μεγάλες πόλεις καθώς και σχεδόν σε όλα τα ιδιωτικά κολλέγια.

Ξέρεις πόσους απόφοιτους έχουμε και σε αυτό τον τομέα και πόσες από αυτούς είναι γυναίκες; Στην σχολή μου μόνο το 10% αντιπροσωπευόταν από γυναίκες. Το ποσοστό αυτό ήταν και παραμένει μικρό, ίσως λίγο αυξημένο (περίπου 15%). Ακόμα μικρότερο όμως είναι το ποσοστό των γυναικών που μετά το πέρας των σπουδών τους θα ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στον ίδιο κλάδο. Τουλάχιστον ως τώρα.

Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι οι γυναίκες δεν σπουδάζουν τεχνολογία; Από ... παρεξήγηση, πιστεύω. Ένας λόγος, σοβαρός, είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν. Θεωρείται δηλαδή 'αντρικό' επάγγελμα. Επειδή ο χώρος έχει κατακτηθεί ως τώρα κυρίως από άντρες, δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν θα τα καταφέρει. Η Πληροφορική απαιτεί έναν δομημένο τρόπο σκέψης και έντονες αναλυτικές ικανότητες που αποδεδειγμένα οι γυναίκες κατέχουν σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον είναι πολύ πιο εύκολο για μια γυναίκα να ξεχωρίσει σ' έναν τέτοιο χώρο εκμεταλλευόμενη και άλλες δεξιότητες όπως η επικοινωνία και η εξωστρέφεια. Τέλος, τα επαγγέλματα της Πληροφορικής προσφέρουν περισσότερη ευελιξία και αυτονομία, επιτρέποντας στις γυναίκες να ισορροπήσουν καλύτερα τις επαγγελματικές με τις οικογενειακές υποχρεώσεις (δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, ευέλικτα ωράρια κλπ).

Τεχνολογία είναι ένας ευρύς όρος. Ποιοί είναι οι τομείς της τεχνολογίας με τους οποίους θα μπορούσε να ασχοληθεί μια γυναίκα σήμερα. Όταν λέμε τεχνολογία, αναφερόμενοι στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, περιγράφουμε επαγγέλματα όπως αυτά των προγραμματιστών, αναλυτών συστημάτων, διαχειριστών συστημάτων και δικτύων, τεχνικών υποδομής, συμβούλων διαφόρων ειδικοτήτων κλπ

Σήμερα πλέον σε όλους τους τομείς, τεχνολογίας ή μη, εμπεριέχεται η τεχνολογία/πληροφορική. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να τρέξεις καμπάνιες και να παρακολουθήσεις την αποτελεσματικότητά τους (digital marketing), να αναλύσεις δεδομένα (data analyst), να ερμηνεύσεις και να αποτυπώσεις τις ανάγκες των χρηστών στην υλοποίηση επιχειρηματικών εφαρμογών (business analyst, consultant) πέρα από τους πιο 'παραδοσιακούς' όπως προγραμματισμός, υποστήριξη χρηστών, διαχείριση συστημάτων.

Και μην ξεχάσετε! Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 λήγει ο χρόνος υποβολής υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Ada. Προτείνετε τον εαυτό σας, την κόρη ή την εταιρία σας και κερδίστε τη δυνατότητα να γίνετε digital girl ή digital woman της Ευρώπης για το 2014.

Συνέντευξη για το WED Women’s Entrepreneurship Day
Women & Girls Go Digital - Μέρος 1ο Θέστε υποψηφιό...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021