Mum-preneur ή αλλιώς μαμά-επιχειρηματίας

mumpreneurs-1-1080x649

Τις γνώρισα το 2012 όταν στα πλαίσια της ευρωπαϊκής διάσκεψης «More technologies? More women entrepreneurs» του προγράμματος LadybizIT project που είχε διοργανωθεί στην Αθήνα από την εταιρία Militos Emerging Technologies, μου ζήτησαν να κάνω μια παρουσίαση σε γυναίκες mum-preneurs για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν το internet marketing και τα social media στις επιχειρήσεις τους δείχνοντας τους ταυτόχρονα διάφορα case studies. Τις λάτρεψα, γίναμε φίλες και συνεχίζω να παρακολουθώ την πορεία τους. Κάποιες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί μας σε επόμενες συνεντεύξεις.

Η λέξη Mum-preneurs δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό των λέξεων μητέρα και επιχειρηματίας για να χαρακτηρίσει τις γυναίκες που προσπαθούν να συνδυάσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με το μεγάλωμα των παιδιών τους. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ενώσει γυναίκες επιχειρηματίες-μητέρες από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ελβετία, Τουρκία, Αγγλία και Ελλάδα) για να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και μεθόδους και να τους δώσει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία.

Ζήτησα από την «ψυχή» του project αυτού στην Ελβετία, Line Pillet, να μας εξηγήσει τι ακριβώς ήταν το πρόγραμμα και ποιά τα αποτελέσματα του. Η Line Pillet είναι ιδρύτρια και εταίρος της εταιρίας εκπαίδευσης και συμβούλων Pillet & Parners η οποία στηρίζει επιχειρήσεις στις αναδυόμενες αγορές να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες λύσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των νέων και του εργατικού δυναμικού. Είναι μητέρα 4 παιδιών.

Τι ήταν το πρόγραμμα mumpreneurs και πώς δημιουργήθηκε Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι σε αύξηση και μεγαλώνει με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 2012, 126.000.000 γυναίκες δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις. Επειδή αυτής της αύξησης ηγούνται γυναίκες- μητέρες οι οποίες οδηγούνται στην επιχειρηματικότητα από τη μια λόγω ανάγκης και ευκαιρίας και από την άλλη λόγω έλλειψης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και αυξημένου κόστους για τη φροντίδα των παιδιών, άξιζαν την απόλυτη προσοχή μας. Με εταίρους σε Αγγλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ελβετία και Τουρκία αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το project "Mumpreneurs in Action" οδηγούμενες από την ιδέα να ενώσουμε γυναίκες επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη για να συζητήσουμε προκλήσεις και εμπειρίες στην προσπάθεια εξισορρόπησης της μητρότητας και της επιχείρησης καθώς και να δώσουμε μεγαλύτερες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ τους και ανταλλαγής απόψεων και μεθόδων. Το πρόγραμμα διήρκεσε δύο χρόνια και υποστηρίχθηκε οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποιά η δομή του προγράμματος και ποιά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε; Το πρόγραμμα απαρτιζόταν από 4 ιδέες-εργαστήρια που διοργανώθηκαν καθένα και σε διαφορετική συνεργάτιδα-χώρα έχοντας μαζέψει ιδέες για βέλτιστες πρακτικές για να αναβαθμίσουμε τις καριέρες των γυναικών και το πνεύμα της επιχειρηματικότητας εστιάζοντας περισσότερο στις ικανότητες και στα ατού των γυναικών-μητέρων αντί μόνο στις προκλήσεις και τα εμπόδια. Κατέστη σαφές ότι το να καλλιεργούμε το πάθος μας και να περιστοιχιζόμαστε από ενδυναμωμένους θετικούς ανθρώπους είναι τα βασικά συστατικά για τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό είναι να γνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία, τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τα όρια σου όπως και να έχεις το θάρρος να κάνεις επιλογές και συμβιβασμούς (ή αποκηρύξεις) για να ισορροπείς καλύτερα την επαγγελματική και την οικογενειακή σου ζωή.

Ποιά ήταν η διάρκεια του προγράμματος; Θα συνεχιστεί; Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2013 αλλά οι γυναίκες συνεχίζουν να μοιράζονται τα projects και τις εμπειρίες τους. Απόδειξη αυτή η συνέντευξη που μου ζήτησες.

Πώς επιλέχθηκαν οι χώρες που πήραν μέρος; Είχε η κάθε χώρα το δικό της project; Οι συνεργάτες γνωρίζονταν μεταξύ τους πριν την δημιουργία του προγράμματος και όλοι δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στο project μέσα από μια ενεργή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό διευκόλυνε ιδιαίτερα τη συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.

Τι πέτυχε αυτό το πρόγραμμα; Το πρόγραμμα πέτυχε να μαζέψει ιδέες και βέλτιστες πρακτικές που μπορείτε να βρείτε στο website http://mumpreneursproject.wordpress.com, μαρτυρίες επιτυχημένων mumpreneurs και ένα δίκτυο αφοσιωμένων εταίρων.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την ομάδα mumpreneurs να ανταλλάσει συμβουλές στη διάρκεια του τελευταίου εργαστηρίου. Απολαύστε μας!

ενεργοποίηση των ανδρών υπέρ της ισότητας των φύλω...
Συνέντευξη για το WED Women’s Entrepreneurship Day
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021