Ακροβατώντας όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα

Untitled-2

«Ολες εμείς οι εργαζόμενες γυναίκες ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας να ισορροπήσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας ανάμεσα στις απαιτήσεις της δουλειάς, την οικογένεια και το σπίτι μας, τους φίλους, τη φροντίδα του εαυτού μας, την προσωπική μας ανάπτυξη αλλά και τη συνεισφορά μας στην κοινωνία. Πόσο δυνατή είναι η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στη ζωή και την εργασία; Πως μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό το απόλυτα επιθυμητό αποτέλεσμα; Και η τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία πόσο μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα μας και να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας; Τελικά γυναίκες και άνδρες είναι όντως δύο διαφορετικοί κόσμοι;»

Αυτή ήταν η εναρκτήρια ομιλία μου σαν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 6ου συνεδρίου του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ την Τρίτη 13 Μαίου 2014 στο Μουσείο Ακρόπολης.

Είμαι πάρα πολύ περήφανη για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου και την απήχηση που είχε σε εκατοντάδες γυναίκες στελέχη και επιχειρηματίες που το παρακολούθησαν. Τόσες καταπληκτικές γυναίκες, τόσες προσωπικές ιστορίες καριέρας και ισορροπίας, υγείας, ζωής και αλληλο-υποστήριξης. Εμπνεύστηκα από αυτές τις γυναίκες. Στενοχωρήθηκα, γέλασα, αναθάρρησα, είδα τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας τώρα και στο μέλλον. Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες, τα ταλέντα και τα οράματα μας, να ζήσουμε σε ένα πιο ισορροπημένο περιβάλλον και να αλλάξουμε τα στερεότυπα στα οποία εναντιωνόμαστε αλλά βρίσκονται βαθιά ριζωμένα γύρω μας και μέσα μας.

Ορισμένα από τα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν:

    • Η ανάγκη της άμεσης προώθησης στη χώρα μας σημαντικών πρωτοβουλιών από πλευράς πολιτείας και επιχειρήσεων, ώστε μέσω της εκπαίδευσης να αποκτήσουν ολοένα και περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες ψηφιακή κατάρτιση, η οποία θα τις διευκολύνει να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη, η προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα, θα μπορούσε να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τη δημιουργία 900.000 νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής μέχρι το 2015.
    • Η ανάγκη ανάληψης δράσεων για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα που πλήττει σήμερα τη χώρα μας, καθώς ενώ η ΕΕ σημειώνει αύξηση του πληθυσμού με ρυθμό κατά μέσο όρο 2,2% η Ελλάδα καταγράφει μείωση 50/00 (πέντε τοις χιλίοις) – αντιμετωπίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό υπογεννητικότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ακόμη, ενώ στη χώρα μας έχουμε πάνω από 50% ανεργία στις νέες με κατάρτιση γυναίκες, παρατηρείται μείωση της συμμετοχής τους σε αντικείμενα σπουδών που συνδέονται άμεσα με την τεχνολογία, όπως π.χ. τον προγραμματισμό, τη φυσική, τα μαθηματικά και τη μηχανική. Ποια είναι όμως τα πέντε επαγγέλματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εργαζόμενες να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης έχοντας παράλληλα και το ρόλο της μητέρας; Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, σύμφωνα με μελέτη του ΤΟΓΜΕ, τα επαγγέλματα αυτά είναι, οι υπεύθυνοι φροντίδας παιδιών (child minders), υπεύθυνοι καθημερινών προμηθειών (daycare providers), διαχειρίστριες κοινωνικών δικτύων, e-εκπαιδεύτριες παιδαγωγοί και διαχειρίστριες τηλεπικοινωνιακών μέσων.

 

Draw the line
Εχει ο εγκέφαλος φύλλο?
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021