Τι ρόλο παίζουν οι ηγετικές ικανότητες σε δύσκολες εποχές;

leaderandcrisis

Τι κάνετε όταν δύσκολες στιγμές προκαλούν την ηγεσία σας; Πώς παίρνετε καλύτερες αποφάσεις και καθοδηγείτε τους ανθρώπους σας μέσα από τις αντιξοότητες; Ιδιαίτερα εσείς που είστε ιδιοκτήτες ή μάνατζερ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχετε θιγεί από τον αποκλεισμό των τελευταίων ημερών. Πώς τοποθετείτε το φόβο στο σωστό πλαίσιο και επικοινωνείτε με την ελπίδα καλύτερων ημερών;

Την περασμένη εβδομάδα παρακολούθησα την διαδικτυακή ομιλία ενός σημαντικού leadership coach, του John Maxwell, με θέμα «Leading through crisis - Η ηγεσία εν μέσω κρίσης» που απαντάει, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση «τι κάνει ένας καλός ηγέτης σε εποχή κρίσης σαν αυτή που διανύουμε»

Και επειδή μπορεί κάποιοι/ες να πουν μα δεν είμαστε όλοι ηγέτες και άρα δεν μας ενδιαφέρει, θα σας δώσω την απάντηση που έδωσε ο John Maxwell στην αρχή της ομιλίας του. Ηγεσία ίσον επιρροή. Ηγέτης είναι οποιοδήποτε επηρεάζει τις ζωές άλλων ανθρώπων, ο γονέας, ο δάσκαλος, ο γιατρός, ο νοσηλευτής, οποιοσδήποτε. Άρα όλοι μας, μια που σήμερα όλοι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις και να χειριστούμε διαφορετικά το σπίτι μας, τους οικείους μας, την ομάδα μας, τον τρόπο ζωής μας. Εξ άλλου οι ηγετικές ικανότητες φαίνονται ξεκάθαρα σε εποχές κρίσης.

Αν θέλετε λοιπόν να είστε καλοί ηγέτες και να βοηθήσετε τους ανθρώπους σας, στο βαθμό που μπορείτε, να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη εποχή, το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να τους θέσετε σε προτεραιότητα. Δείξτε τους ότι προέχει η ασφάλεια τους, ότι νοιάζεστε για αυτούς, ότι είστε δίπλα τους για να τους βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι να εκπαιδευτείτε πρώτα εσείς οι ίδιοι για το τι ακριβώς είναι η απειλή που δεχόμαστε. Τι αντιμετωπίζουμε, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα. Τα χαρακτηριστικά οποιασδήποτε κρίσης είναι η ανασφάλεια και η αλλαγή.

Άρα το τρίτο στοιχείο του ηγέτη είναι να μάθει να ελίσσεται. Να αποκτήσει εναλλακτικές λύσεις. Δηλαδή ας πούμε ότι είστε δάσκαλος και εφόσον δεν μπορείτε να κάνετε τα μαθήματα σε πραγματικό χώρο, τα μεταφέρετε στο διαδίκτυο. 'H είστε coach, μεταφέρετε τις συνεδρίες σας διαδικτυακά. 'H αν έχετε προϊόντα προσπαθήστε να τα πουλήσετε ηλεκτρονικά ή αν δεν έχετε τη δυνατότητα ενημερώστε τους πελάτες σας που μπορούν να τα βρουν. Είναι σίγουρο ότι δεν είναι εύκολο και δεν είναι απλό αλλά αυτό που μετράει είναι να σκεφτείτε τι διαφορετικές λύσεις μπορείτε να δώσετε.

Τέταρτο και εξ ίσου σημαντικό. Αξιοποιήστε την ομάδα σας. Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει τα θέματα με διαφορετικό τρόπο και το πιθανότερο διαφορετικά από ότι εσείς. Αντί να θεωρήσετε ότι χρειάζεται να βρείτε όλες τις λύσεις μόνοι σας «εκμεταλλευθείτε» τις σκέψεις και τις ιδέες των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεστε. Και ειδικά τις γυναίκες θα προσθέσω εδώ, μια που διαθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και είναι συνήθως πιο ευρηματικές.

Πέμπτον αξιοποιήστε τη σωστή σας κρίση, σκεφθείτε περισσότερο πριν ενεργήσετε και μιλήστε λιγότερο.

Πέμπτον, να είστε αυθεντικός/ή. Να λέτε πάντα την αλήθεια. Οι άνθρωποι δεν περιμένουν από εσάς να τους δώσετε ψεύτικες ελπίδες. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν μπορείτε να ελέγξετε κάτι που δεν είναι στο χέρι σας. Απλά εσείς είστε ο άνθρωπος που θέλουν να αισθανθούν ότι είστε εκεί, δίπλα τους και θα προχωρήσετε μαζί.

Και τέλος ενθαρρύνετε τους άλλους δίνοντας εσείς το παράδειγμα.

Δεν θα ξαναπώ αυτό που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια. Κρίση ίσον ευκαιρία. Θα πω ότι μια κρίση μας βγάζει όλους από το «κουτί ασφαλείας», την πεπατημένη, τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζούμε και να λειτουργούμε και μας αναγκάζει να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Η κρίση μας προκαλεί να κάνουμε πράγματα που δεν θα είχαμε κάνει σε άλλη περίπτωση. Και βασικά η κρίση ανακαλύπτει και αποκαλύπτει τους ηγέτες. Ανακαλύπτει και αποκαλύπτει ποιος έχει ηγετικά προσόντα και ποιόν αξίζει να ακολουθήσουμε στο μέλλον.

Μείνετε σπίτι, παραμείνετε ασφαλείς

Κρίση είναι, θα περάσει!

Άρτεμις

Είμαι στη διάθεση σας skype: artemis.liontas1

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Πόσο έτοιμοι είστε για την επόμενη μέρα;
διαδραστικό σεμινάριο marketing
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021