Ανακαλύψτε τα δυνατά σας σημεία για να έχετε μια επιτυχημένη ζωή

personal-strengths-profile-imag_20191025-184056_1

Αν σας ρωτήσω αυτή τη στιγμή ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και ποια από αυτά χρησιμοποιείτε καθημερινά στο εργασιακό σας περιβάλλον, ξέρετε να μου πείτε;
Oι περισσότεροι από εμάς (και ειδικά εμείς οι γυναίκες), γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τα ταλέντα και τα δυνατά μας σημεία (strengths) και ακόμα λιγότερα για τη δυνατότητα μας να χτίσουμε τη ζωή μας γύρω από αυτά. Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι έχουμε αδυναμίες και oτι έπρεπε να αφιερωθούμε στη διόρθωση τους αλλά κανείς δεν μας είπε ότι αν χτίσουμε τη ζωή μας γύρω από τα δυνατά μας σημεία θα έχουμε μια ζωή επιτυχημένη και ευτυχισμένη.Όλοι έχουμε δυνατά σημεία

Ολοι έχουμε γεννηθεί με ένα σύνολο δυνατών σημείων. Πριν κάποια χρόνια προσπαθώντας να βρω ένα διαφορετικό κανάλι για να συνεχίσω την καριέρα μου ενθουσιάστηκα διαβάζοντας το βιβλίο των Marcus Buckingham και Donald O. Clifton "Now, discover your strengths" και ανακαλύπτοντας τα πιο δυνατά μου σημεία κάνοντας το Gallup’s strengths finder τεστ που συνοδεύει το βιβλίο. Αυτό το βιβλίο προσπαθεί να βοηθήσει τους αναγνώστες να εντοπίσουν τα δυνατά τους σημεία τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για να βελτιώσουν τον εαυτό τους και για να μανατζάρουν  καλύτερα τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται. Γι αυτό αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας και σας προτείνω να το διαβάσετε.

 Τι εννοούμε όταν λέμε «δυνατά σημεία» και «ταλέντα»
Δυνατό σημείο (strength) είναι κάτι που κάνουμε εξαιρετικά καλά, καθημερινά, που βασίζεται στον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε  φυσιολογικά και που μας κάνει να αισθανόμαστε δυνατοί, χαρούμενοι και επιτυχημένοι λέει ο Marcus Buckingham. Φυσικά ταλέντα όχι δεξιότητες, γνώσεις ή εμπειρία. Ακριβώς όμως το γεγονός ότι τα θεωρούμε φυσικά είναι αυτό που μας κάνει να μην τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία.
Πως βρίσκουμε τα δυνατά μας σημεία
Το τεστ Gallup strengths finder εντοπίζει τα 5 πιο δυνατά μας σημεία μέσα από μια λίστα 34 κοινών σημείων που δημιουργήθηκαν σαν αποτέλεσμα μιας μελέτης 2 εκατομμυρίων ανθρώπων για 40 χρόνια. Η δυναμική αυτών των σημείων είναι ότι εκπροσωπούν επαναλαμβανόμενα μοτίβα που εμφανίστηκαν στις συνεντεύξεις και μας δίνουν έναν τρόπο να βρούμε τα δικά μας δυνατά σημεία και άλλων γύρω μας δίνοντας τους μια ταυτότητα. Ας πούμε ότι έχετε ροπή προς την επικοινωνία (communication) σας αρέσει δηλαδή να επεξηγείτε, να περιγράφετε, να μιλάτε ή να γράφετε, ή προς την ενεργοποίηση (activator) που σημαίνει ότι η πιο συχνή σας ερώτηση είναι «πότε ξεκινάμε;». Μπορεί να έχετε ταλέντο στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων  της ομάδας (developer) ή να αναζητάτε κάτι θετικό σε κάθε περίπτωση (positivity)
Τα 2 πιο δυνατά μου σημεία βάσει του τεστ είναι achiever – μια αδιάκοπη ανάγκη για επιτεύγματα και empathy (ενσυναίσθηση) που σημαίνει ότι μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μου. Αυτά τα δύο δεν τα είχα συνειδητοποιήσει είναι αλήθεια γιατί άλλα περίμενα ότι θα ήταν τα πιο δυνατά μου σημεία και στην αρχή δεν ήξερα σε τι μπορούν να μου χρησιμεύσουν. Το τεστ είναι μόνο η αρχή. Ο εντοπισμός των δυνατών σημείων δεν σταματάει.  Άρχισα να παρατηρώ τον εαυτό μου. Ποια από τα πράγματα που έκανα με γέμιζαν, με τι αισθανόμουν πιο χαρούμενη. Ρώτησα την οικογένεια μου, τους φίλους που με ξέρουν μια ζωή, τους συναδέλφους και συνεργάτες μου.

5 βήματα για να ζήσετε μια γεμάτη ζωή

Αν κοιτάξουμε γύρω μας τους ανθρώπους που θεωρούμε πετυχημένους θα καταλάβουμε ότι το μυστικό της επιτυχίας τους βρίσκεται στην ικανότητα τους να ανακαλύπτουν τα δυνατά τους σημεία και να οργανώνουν με τέτοιο τρόπο τη ζωή τους ώστε να τα εφαρμόζουν.
Τι σημαίνει ότι ένας άνθρωπος πετυχαίνει να χτίσει τη ζωή του γύρω από τα δυνατά του σημεία;  Όπως είπε ο Warren Buffet « αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εσάς και εμένα, μπορεί να είναι απλά το ότι σηκώνομαι κάθε μέρα και έχω τη δυνατότητα να κάνω αυτό που αγαπάω κάθε μέρα. Αν θέλετε να μάθετε κάτι από εμένα αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω»

  1. Αναγνωρίστε ότι έχετε δυνατά σημεία
  2. Ψάξτε μέσα σας και γύρω σας και ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά
  3. Αρχίστε να τα χρησιμοποιείτε όσο πιο συχνά μπορείτε
  4. Ενισχύστε τα με υπομονή και μάθηση
  5. Βρείτε ή δημιουργήστε ένα ρόλο που αντλεί από αυτά κάθε μέρα

Χρησιμοποιήστε τα όσο πιο συχνά μπορείτε και αναπτύξτε τα. Μην προσπαθήσετε να ψάξετε για την τέλεια δουλειά ή το τέλειο μέρος να αρχίσετε να τα εκφράζετε.
Θα βρείτε πολλές ευκαιρίες στη ζωή σας να τα χρησιμοποιήσετε ή μπορεί να το έχετε κάνει ήδη και δεν το έχετε πάρει είδηση. Βάλτε σαν στόχο της ζωή σας να ανακαλύψετε τα δυνατά σας σημεία και να τα ενσωματώσετε στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.
Μοιραστείτε την άποψη σας.
Γράψτε από κάτω στα σχόλια αν γνωρίζετε τα δικά σας δυνατά σημεία / strengths και πώς τα ανακαλύψατε

Discover your strengths and create a successful li...
Newsletter Images (do not remove)
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020