Εχει ο εγκέφαλος φύλλο?

Το εξώφυλλο, πολύ έξυπνο, μου τράβηξε την προσοχή και ο τίτλος «Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαφορές μας (γυναίκες και άνδρες)» με παρακίνησε να διαβάσω τα συμπεράσματα μιας ακόμη έρευνας για το θέμα των διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλλα που συζητιέται και αναλύεται χρόνια τώρα.


Ο λόγος για το περιοδικό Le Monde de l’intelligence και η αφορμή μια νέα μελέτη για τις διαφορές ανάμεσα στον εγκέφαλο γυναικών και ανδρών που από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις. Διαβάζοντας δε το περιεχόμενο του άρθρου κατάλαβα για άλλη μια φορά πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα που διαφεντεύουν τη ζωή μας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Διεξαγόμενη από την Ragini Verma, λέκτορα του τμήματος ακτινολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε 949 νέους ενήλικες, αυτή η μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου επισήμανε για άλλη μια φορά ορισμένες από τις διαφορές του εγκεφάλου γυναικών και ανδρών χωρίς όμως να εξηγήσει τη λειτουργική σημασία αυτών των διαφορών. Ο εγκέφαλος λοιπόν των ανδρών διαθέτει περισσότερες εσωτερικές συνδέσεις σε κάθε ημισφαίριο ενώ αυτός των γυναικών παρουσιάζει κατά μέσο όρο καλύτερη συνδεσιμότητα ανάμεσα στα ημισφαίρια. Οι σημαντικότερες διαφορές ξεκινούν από την εφηβεία και στους μεν άνδρες υποδηλώνουν τον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα σε αντίληψη και δράση ενώ στις γυναίκες καλύτερη διασύνδεση μεταξύ λογικής σκέψης και διαίσθησης. Στους αρσενικούς εγκεφάλους κάθε μικρό δίκτυο νευρώνων μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα κάτι που διευκολύνει το single-tasking ενώ επειδή στις γυναίκες τα δίκτυα είναι συνδεδεμένα διευκολύνουν το multi-tasking. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα τους υποστηρίζουν μελέτες συμπεριφοράς που αποδεικνύουν την ανωτερότητα των γυναικών στα λεκτικά τεστ μνήμης και την κοινωνική νοημοσύνη και την ανωτερότητα των ανδρών ως προς την αντίληψη του χώρου.

[quote]«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες με τους άνδρες αλλά ότι η δομή του εγκεφάλου τους διευκολύνει την πραγμάτωση ορισμένων καθηκόντων»

υπογραμμίζει η R. Verma.[/quote]

Η αντίδραση στα αποτελέσματα της μελέτης εστιάζεται στο ότι οι συγγραφείς δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πλαστικότητα του εγκεφάλου δηλαδή την ικανότητα του να τροποποιείται σε όλη μας τη ζωή μέσα από τις εμπειρίες και την μάθηση κάτι που σήμερα θεωρείται αδιαμφισβήτητο. Πράγματι από το 1 δις των νευρώνων μόνο το 10% των ενώσεων διαμορφώνονται κατά τη γέννηση μας ενώ το άλλο 90% διαμορφώνεται στη διάρκεια της ανάπτυξης μας και επηρεάζεται από το περιβάλλον, την κουλτούρα και τις κοινωνικές συναναστροφές. Όπως αναφέρει η κα Catherine Vidal , νευροβιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ, όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν διαφορετικούς εγκεφάλους διαμορφωμένους ανάλογα με την ιστορία του καθενός. Επειδή τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν μεγαλώσει με διαφορετικές κοινωνικές νόρμες είναι φανερό ότι οι εγκέφαλοι τους δεν είναι πανομοιότυποι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανισότητες τους έχουν εμφανιστεί από τη γέννηση τους.

Τελικά μεγαλύτερος ή μικρότερος, περισσότερο ή λιγότερο συνδεδεμένος, δεν είναι ο εγκέφαλος που προκαλεί την αντιπαλότητα των δύο φύλλων!

Ακροβατώντας όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα
Συνέντευξη στη ZouglaTV
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021