ενεργοποίηση των ανδρών υπέρ της ισότητας των φύλων

Την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015, για να τιμήσει την ημέρα της γυναίκας, το γυναικείο τμήμα της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ – Amaryllis Daughters of Penelope, διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Γυναικών Βήμα». Είχα την τιμή να συμμετέχω στο panel της εκδήλωσης μαζί με την κα Ρόδη Κράτσα, πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ (ΕΛΚ) και πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής, την κα Ειρήνη Πανταζή-Μελίστα τ. αντιεισαγγελέα εφετών και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων και τον κο Γεώργιο Τσακίρη ειδικό ογκολόγο-ακτινοθεραπευτή, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομιλία μου είχε θέμα HeForShe και ανέλυε το νέο κίνημα του ΟΗΕ που στόχο έχει την ενεργοποίηση των ανδρών να αναλάβουν δράση υπέρ της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Διαβάστε την ομιλία μου και ελάτε να συμμετέχουμε στο HeForShe.

«Τον Σεπτέμβριο 2014 η ηθοποιός Emma Watson, πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ για τις γυναίκες, συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον με την ομιλία της στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Το θέμα της ομιλίας της η εκστρατεία He for She (εκείνος για εκείνη) ένα κίνημα αλληλεγγύης για την ισότητα των φύλων που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ με στόχο να ενεργοποιήσει άνδρες και αγόρια να γίνουν υπέρμαχοι της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Η εκστρατεία ενθαρρύνει τους άνδρες να μιλήσουν και να αναλάβουν δράση κατά των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια. Στόχος να εξαλειφθεί κάθε μορφή διάκρισης που αυτές αντιμετωπίζουν .

Ορισμένα σημεία του λόγου της «Άνδρες θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία να σας καλέσω επισήμως, είπε, η ισότητα των φύλων είναι και δικό σας θέμα». « νομίζω ότι είναι σωστό να πληρώνομαι το ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους μου, είπε, να μπορώ να παίρνω αποφάσεις που αφορούν το σώμα μου, να εμπλέκονται γυναίκες για λογαριασμό μου σε πολιτικές και αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μου». «μέχρι σήμερα έχω δει το ρόλο του πατέρα μου να εκτιμάται λιγότερο από την κοινωνία από αυτόν της μητέρας μου, νέους άνδρες να πάσχουν από ψυχική ασθένεια αλλά να μην μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από το φόβο ότι θα φανούν λιγότερο άνδρες, να είναι εύθραυστοι και ανασφαλείς από μια στρεβλή αίσθηση του τι αποτελεί ανδρική επιτυχία» «Αν υπάρχει ισότητα τότε οι άνδρες δεν θα χρειάζεται να είναι επιθετικοί για να είναι αποδεκτοί ή οι γυναίκες υποχωρητικές. Αν οι άνδρες δεν χρειάζεται να ελέγχουν, οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται να ελέγχονται. Θα είναι και οι δύο ελεύθεροι να είναι ευαίσθητοι». «Θέλω οι άνδρες να αναλάβουν αυτό το ρόλο έτσι ώστε οι κόρες, οι αδελφές και οι μητέρες τους να απελευθερωθούν από τις προκαταλήψεις αλλά και οι γιοι τους να έχουν την άδεια να είναι ευάλωτοι και ανθρώπινοι ώστε να διεκδικήσουν εκ νέου πτυχές του εαυτού τους που εγκατέλειψαν και με αυτό τον τρόπο να είναι μια πιο αληθινή και ολοκληρωμένη εκδοχή του εαυτού τους»

Τι είναι το HeforShe Το κίνημα HeforShe δημιουργήθηκε το 2014 από το τμήμα UN Women, το τμήμα για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Είναι μια παγκόσμια προσπάθεια να εμπλέξει άνδρες και αγόρια να αφαιρέσουν κοινωνικά και πολιτισμικά εμπόδια που εμποδίζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους και μαζί να αναμορφώσουν την κοινωνία.Η επίτευξη της ισότητας των φύλων απαιτεί μια περιεκτική προσέγγιση που αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο ανδρών και αγοριών ως εταίρους για τα δικαιώματα των γυναικών. Από το λανσάρισμα του τον Σεπτέμβριο 2014, εκατοντάδες χιλιάδες ανδρών από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών, διευθύνοντες συμβούλους CEOs και διεθνείς διαφωτιστές από όλα τα κοινωνικά στρώματα δεσμεύτηκαν για την ισότητα των φύλων. Έχει προκαλέσει 2.8 δισεκατομμύρια συζητήσεων στα κοινωνικά δίκτυα φθάνοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.Desmond Tutu, Prince Harry, Hillary Clinton, Yoko Ono μερικοί μόνο από τους επώνυμους υποστηρικτές του. #HeForShe στο twitter ήταν τόσο δημοφιλές που το twitter έβαψε με τα χρώματα της καμπάνιας τους τοίχους στα κεντρικά γραφεία. Μαραθώνιοι οργανώθηκαν, εμπορεύματα δημιουργήθηκαν, 18χρονα αγόρια έγραψαν άρθρα σε εφημερίδες αποδοκιμάζοντας τις διακρίσεις και χιλιάδες υπογραφές μαζεύονται καθημερινά. Ο στόχος είναι να φθάσουν το 1 δις άνδρες που θα στηρίζουν την ισότητα των φύλων αρχίζοντας από μια απλή υπόσχεση και προχωρώντας σε μεγαλύτερη δέσμευση παίρνοντας συγκεκριμένες δράσεις που συνεισφέρουν στην κοινωνική αλλαγή. Οι άνδρες που συμμετέχουν στην καμπάνια μετριούνται μέσω online και mobile phone τεχνολογίας και εκδηλώσεις. Οι ιστορίες τους καταγράφονται και μοιράζονται για να εμπνεύσουν και τους υπόλοιπους. Για να μπορέσει το κίνημα να εξαπλωθεί γρηγορότερα αλλά και να διατηρηθεί αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Impact 10x10x10 (αντίκτυπος 10x10x10) που θα προσεγγίσει 3 τομείς: κυβερνήσεις, ιδιωτικός τομέα και οι νέους. Με καταληκτική ημερομηνία τον Σεπτέμβριο 2015 η ενέργεια impact 10x10x10 ενθαρρύνει την εμπλοκή. 10 επικεφαλείς κρατών, 10 CEOs και 10 προέδρους πανεπιστημίων.

Ποιές ενέργειες θα γίνουν • θα οργανώσουν σημαντικό λανσάρισμα για το HeForShe στη χώρα τους και θα προσκαλέσουν τους άνδρες της χώρας να βγουν μπροστά και να σταθούν δίπλα στις γυναίκες δημιουργώντας αλλαγή. • θα διερευνήσουν ποιά είναι τα εμπόδια σε επίπεδο χώρας και θα ενθαρρύνουν τους άνδρες να βρουν λύσεις • θα δημιουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία και για τα κυβερνητικά γραφεία • θα ενθαρρύνουν υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να συμμετέχουν στην καμπάνια Αλλά το πιο σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε όλοι τη συμπεριφορά μας. • Σαν γονείς, στηρίζουμε τα παιδιά μας με τον ίδιο τρόπο; • Σύζυγοι, υποστηρίζετε τις συντρόφους σας ώστε να εκπληρώσουν και εκείνες τα όνειρα τους; • Εναντιωθήκατε ποτέ σε μια συζήτηση όταν μια γυναίκα υποβαθμίστηκε ή δεν της δόθηκε καμία σημασία; • Επιχειρηματίες υποστηρίξατε την τοποθέτηση των γυναικών υπαλλήλων σας σε ηγετικές θέσεις; • Διευθύνοντες σύμβουλοι εφαρμόσατε τις αρχές ενδυνάμωσης των γυναικών μέσα στις εταιρίες σας;

Η ανισότητα των φύλων αποτελεί σήμερα παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και παρόλα τα χρόνια προβολής και προσπαθειών αντιμετώπισης του θέματος, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών συνεχίζουν να εκδηλώνονται με σκανδαλώδεις τρόπους σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η ισότητα των φύλων να ξεκίνησε από τις προσπάθειες των γυναικών για ίσες ευκαιρίες, αλλά δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα. Απελευθερώνει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες από προκαθορισμένους ρόλους και στερεότυπα και είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής. Η αλήθεια είναι ότι οι άνδρες εξακολουθούν να διοικούν τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρχεται η ώρα να ληφθούν αποφάσεις που επηρεάζουν τις γυναίκες, η φωνή των γυναικών δεν ακούγεται εξ ίσου δυνατά Σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ το 2011 για το χάσμα ανάμεσα στα φύλα αποδείχτηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ισότητας των φύλων και στα οικονομικά αποτελέσματα. Στα 9 χρόνια που μετριέται, το χάσμα έχει μεταβληθεί ελάχιστα. Με το ρυθμό που εξελίσσεται θα χρειαστούν 81 χρόνια για να κλείσει. Για να μπορέσει να επιταχυνθεί ο ρυθμός αποφασίστηκε διεθνώς να ενισχυθεί η συμμετοχή των ανδρών στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. Μια μελέτη που έγινε το 2011 από το ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων έδειξε ότι ο όρος ισότητα των φύλων δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητός και σίγουρα οι άνδρες δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο θα τους ωφελήσει.

Γιατί οι άνδρες να υποστηρίξουν την ισότητα των φύλων • Γιατί αν εμπλακούν στο χτίσιμο της ισότητας θα αισθανθούν ότι συμπεριλαμβάνονται στις αποφάσεις που παίρνονται και δεν απειλούνται από την ισότητα. Ότι μπορούν να την επηρεάσουν και ότι συμμετέχουν στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας όπου η ισότητα δεν είναι μόνο γυναικείο θέμα. Και αν κάποιοι σε ισχυρές θέσεις οργανισμών εμπλακούν θα ενθαρρυνθούν και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν. • Γιατί θα βελτιώσει τις σχέσεις των ανδρών και των αγοριών όχι μόνο με τις γυναίκες και τα κορίτσια αλλά και με άλλους άνδρες και αγόρια για να τους εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής γιατί θα ξεφύγουν από τα στερεότυπα, θα καταφέρουν καλύτερη επικοινωνία, θα δουλεύουν καλύτερα σαν μέλη ομάδας. • Γιατί θα έχουν καλύτερη υγεία. Πολλές αυτοκτονίες οφείλονται στους ρόλους που καλούνται να παίξουν να είναι σκληροί, ανταγωνιστικοί, να παίρνουν ρίσκα. Προωθώντας και καλλιεργώντας εναλλακτικά μοντέλα του τι σημαίνει είμαι άνδρας θα καλυτερεύσει την υγεία τους και θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις τους πάνω στους ίδιους και σε άλλους • Γιατί θα συνεισφέρουν στην ευημερία της κοινωνίας γιατί θα μειωθεί η πίεση που ασκείται πάνω τους να συμμορφώνονται με καταστροφικές και άκαμπτες μορφές ανδρισμού. • Γιατί η εμπλοκή των ανδρών σε θέματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν γυναικεία μπορεί να βοηθήσει σε ευρύτερη συναίνεση και υποστήριξη. Θέματα όπως σχέσεις με την οικογένεια, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική υγεία και αναπαραγωγή. Αυξημένη πιθανότητα για αγάπη, συναισθηματική υποστήριξη και φροντίδα για άνδρες και από άνδρες, συναισθηματική εξέλιξη που θα τους προσφέρει η μεγαλύτερη συναναστροφή με τα παιδιά τους, μείωση ορισμένων ασθενειών και αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μετατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε πιο απελευθερωμένες παραγωγικές σχέσεις, αποφυγή βίας άλλων ανδρών και του φόβου να πρέπει να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν, μείωση του παγκόσμιου μιλιταρισμού. Αν σκεφθούμε πόσα χρόνια οι γυναίκες μόνες τους παλεύουν για τα δικαιώματα τους, το να προσπαθεί κάποιος να αλλάξει στερεότυπα αιώνων που τόσο άνδρες όσο και γυναίκες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά , καταλαβαίνουμε ότι θα πάρει χρόνο. Όμως είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά εμπλέκεται το σύνολο της κοινωνίας και το υπόλοιπο 50% του πληθυσμού το οποίο μέχρι σήμερα απλά παρατηρούσε θεωρώντας ότι δεν είναι δικό του ζήτημα. Μας αφορά όλους. Και όπως έκλεισε την ομιλία της η κα Watson Αν όχι εγώ, ποιος? Αν όχι τώρα, πότε?»

Σας καλώ όλες και όλους εσάς που θα διαβάσετε αυτό το post να συμμετέχουμε στο κίνημα HeforShe www.heforshe.org Ποια είναι η άποψη σας; πώς νομίζετε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε; Στείλτε μου την άποψη σας

Ξαναρχίζοντας τη ζωή μετά τα 40
Mum-preneur ή αλλιώς μαμά-επιχειρηματίας
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020