Πώς να αυξήσω την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου

aspire_short-1-1080x61_20191025-183231_1

«Πώς θα σπάσουμε τους φραγμούς που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή;» αναρωτιέται η Sheryl Sandberg στο βιβλίο της Lean In. Οι γυναίκες σκοντάφτουν σε διάφορα εμπόδια στον πραγματικό κόσμο αλλά τα πιο σημαντικά είναι τα εσωτερικά τους εμπόδια όπως η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μια αποτυχία, ένα αρνητικό σχόλιο, μια όχι και τόσο εποικοδομητική κριτική μας επηρεάζουν. Και φυσικά εκείνο το αρχικό συναίσθημα κρυάδας που κατεβαίνει στη ραχοκοκαλιά, ο φόβος και η ανασφάλεια, όταν ξεκινάμε ένα project ή ετοιμαζόμαστε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση. Θέλει μεγάλο κουράγιο και προσπάθεια για να το κατανικήσουμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Διαβάζοντας χρόνια τώρα ότι βιβλίο έπεφτε στο χέρι μου σχετικά με το χτίσιμο εμπιστοσύνης κατάλαβα ότι ένα από τα πράγματα που με μπλόκαραν ήταν ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος μήπως πω κάποια βλακεία, μήπως κάποιοι γελάσουν μαζί μου.

Και έρχεται το βιβλίο των Katty Kay και Claire Shipman «the confidence code» και αναρωτιέται «έχουν πραγματικά οι γυναίκες λιγότερη αυτοπεποίθηση από τους άνδρες;» και μέσα από συνεντεύξεις ακόμα και με πολύ γνωστές και σημαντικές γυναίκες αναλύουν το πώς να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και δημιουργούν το τεστ «the confidence code assessment» για να μετρήσουμε την αυτοπεποίθηση μας.

Το τεστ αυτό και η περιέργεια της ομάδας της διοικούσας του Τομέα γυναικών μάνατζερ και επαγγελματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ, της οποίας είμαι μέλος, στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της εκδήλωσης «Aspire to Lead . Confidence: We want it, we need it» στις 27 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο της ΕΕΔΕ όπου θα συζητήσουμε με εξέχοντα στελέχη της αγοράς το θέμα της αυτοπεποίθησης. Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες. Κάντε το τεστ για να δείτε το βαθμό εμπιστοσύνης που έχετε στον εαυτό σας και ελάτε προετοιμασμένες.

Πώς όμως αυξάνω την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου; Σίγουρα θα πάρετε περισσότερες ιδέες όσες έρθετε στην εκδήλωση, σας προσκαλώ όμως να διαβάσετε κάποιες συμβουλές βγαλμένες από την προσωπική μου εμπειρία

Προσπαθώ να σταματήσω τις αρνητικές σκέψεις και να σκέφτομαι θετικά. Να πω δηλαδή «πάω για να πάρω αυτή τη δουλειά», όχι «δεν είμαι σίγουρη αν θα πάρω αυτή τη δουλειά». «Θα βρω τον ιδανικό σύντροφο» όχι «έχω απογοητευθεί τελικά δεν υπάρχουν σωστοί άνδρες». Και «γιατί η τάδε δεν μου απάντησε την επόμενη ημέρα; Σίγουρα έκανα κάτι κακό, είπα κάτι που δεν έπρεπε.» Το μυαλό μας μάς παίζει περίεργα παιχνίδια. Εκεί που όλα είναι έτοιμα μια φωνούλα αρχίζει τις αμφισβητήσεις «ναι μεν αλλά» , και αν γίνει αυτό και αν το άλλο και τελικά σταματάμε στο κατώφλι πριν ανοίξουμε την πόρτα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Μην δώσετε σημασία. Η πρώτη σκέψη είναι η πιο σωστή. Σκεφθείτε τις αρνητικές σκέψεις σαν μια ενοχλητική μύγα που τριγυρίζει γύρω σας ζουζουνίζοντας. Πιάστε τη μυγοσκοτώστρα!

Εξασκούμαι να παίρνω αποφάσεις. Μικρές στην αρχή μέχρι να μου γίνει συνήθεια και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτές. Όπως λένε και τα αποτελέσματα του τεστ καλύτερα να πάρεις μια λάθος απόφαση παρά να στέκεσαι απαθής και να μην παίρνεις καμία ! Ποιο είναι το χειρότερο που θα συμβεί παίρνοντας μια λάθος απόφαση; μπορεί να αποτύχεις, όμως αξίζει να ρισκάρεις να κάνεις κάτι έξω από τη ζώνη άνεσης σου (comfort zone). Αρχικά βάζω μικρούς στόχους για να έχω μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας Καλύτερα να επιτυγχάνουμε ένα μικρό στόχο κάθε φορά και να γιορτάζουμε την επιτυχία μας παρά ένα μεγάλο στόχο που σίγουρα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μην επιτευχθεί. Όσο πιο πολλούς μικρούς στόχους βάζετε, τόσο πιο πολύ εξοικειώνεστε με το να παίρνετε αποφάσεις και μεγαλώνει η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Προετοιμάζομαι κατάλληλαΘυμάστε όταν ήμασταν στο σχολείο και δίναμε εξετάσεις; πόσο πιο σίγουρες για την επιτυχία μας νιώθαμε όταν είχαμε διαβάσει και πόσο ανασφαλείς όταν δεν ήμασταν καλά προετοιμασμένες; Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε περίσταση της ζωής μας. Έχουμε μια συνέντευξη και σκεφτόμαστε από πριν τις ερωτήσεις που μπορεί να μας τεθούν και προετοιμαζόμαστε για να απαντήσουμε, κάνουμε μια παρουσίαση και έχουμε κάνει 2-3 πρόβες στον καθρέφτη για να «του πάρουμε τον αέρα»

Ξεπερνάω το σύνδρομο του καλού κοριτσιού Μας έχουν μάθει να προτιμάμε να είμαστε «καλά κορίτσια» παρά να διασκεδάζουμε και να ευχαριστιόμαστε τη ζωή μας. Οι παγίδες της σκέψης δυσκολεύουν τη ζωή μας. Θυμάστε το βιβλίο της Ούτε Έρχαρτ «Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο τα κακά πάνε παντού»; μου έκανε τόση εντύπωση ο τίτλος και από τότε κάθε φορά που βρίσκομαι σε αναποφασιστική διάθεση τον θυμάμαι, γελάω και μπαίνω στον πειρασμό να μετατραπώ σε κακό κορίτσι.

Ας βοηθήσουμε τις κόρες μαςΔείτε το καταπληκτικό video «μάθημα εμπιστοσύνης για μικρά παιδιά» και ας πάρουμε παράδειγμα από τον τρόπο που αυτός ο μπαμπάς μαθαίνει στο μικρό του κοριτσάκι να μην φοβάται να μιλήσει και να ορθώσει το ανάστημα του.

Σας περιμένουμε στην εκδήλωση. Άρτεμις

Το μυστικό για να πετυχαίνετε τους στόχους σας
Ξαναρχίζοντας τη ζωή μετά τα 40
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Σάββατο, 30 Μαϊος 2020